Syfilis är en könssjukdom som smittar när du har oskyddat sex. Det är en sjukdom som går att behandla men den kan ändå orsaka stora besvär om den inte upptäcks snabbt nog. Därför rekommenderas du att testa dig varje gång du har haft oskyddat sex med en ny partner. I den här artikeln kommer vi att gå igenom allt som du behöver veta om sjukdomen och vad du ska göra för att inte sprida den vidare.


Beställ vårt Kombopaketet för män & kvinnor som nnehåller snabbtest för Klamydia, Gonorré och Syfilis.

Beställ paket


Symptom syfilis

Här nedan kommer vi att lista de vanligaste symptomen för Syfilis.

  • Sår på könsorganet
  • Sår runt öppningen för ändtarmen
  • Sår runt munnen

Tänk dock på att det inte är alla som får symtom av Syfilis. Många går runt med sjukdomen och är helt omedvetna om det. Det är då risken att sprida den vidare är som störst.

Hemtest för Syfilis

Om du har haft oskyddat sex med en ny partner rekommenderar vi att du tar ett hemtest för Syfilis. Det kommer att visa dig om du har fått sjukdomen eller inte. Dessutom får du ditt svar inom 10 minuter från det att du tagit testet. Självklart skickar vi alltid med tydliga instruktioner med våra hemtest för Syfilis så att du ska kunna få ett tydligt resultat.

Det enda du behöver göra är att sticka dig i fingret och sen ta en droppe blod i testkitet. Efter det är det bara att läsa av resultatet och se om du har Syfilis eller inte.

Vård mot syfilis

Om du har fått Syfilis bör du omedelbart söka upp din vårdcentral. Även den person som du hade samlag med bör testa sig själv för att se om även den personen har sjukdomen. För det mesta behandlas Syfilis med antibiotika och det brukar inte dröja mer än en vecka från avslutad behandling tills du är helt smittfri. Behandlingen pågår i 1–3 veckor.

Utan behandling

Om Syfilis inte behandlas kan det hända att sjukdomen sprider sig vidare ut i ditt blod. Om det händer kallar man det för sen Syfilis. Denna process tar för det mesta 4–8 veckor och nu kan den infektera flera av dina organ. Händer detta kommer du att få symptom som feber, trötthet och huvudvärk.

Väntar du tillräckligt länge kommer Syfilis antagligen att gå över av sig själv men du kan smitta andra i 2–5 år genom ditt blod. Om du har sen Syfilis kan du inte längre föra smittan vidare vid samlag.

Utan behandling

Det finns ett väldigt enkelt sätt att skydda mot Syfilis eftersom det i första stadiet bara smittar genom samlag. Om du använder en kondom kan du inte sprida könssjukdomar och du kan inte heller få dem. På så sätt stoppas smittspridningen. Tänk dock på att Syfilis ibland kan smitta genom munsex, så var försiktig även här.

Om Syfilisen har varit obehandlad under en längre tid sprider den sig och smittar nu via blod i stället. Var därför försiktig runt personer som du vet har Syfilis, speciellt om de har ett öppet sår som blöder. Det finns dokumenterade fall där gravida kvinnor har smittat sitt foster med Syfilis under graviditet. Det är dock ovanligt att Syfilis smittar särskilt mycket under detta stadie av sjukdomen.

Bästsäljare!

Klamydiatest - 3-Pack

299 krOrd. 389 kr. Du sparar 90 kr (23%)

Vårt 3-pack klamydiatest är vårt mest prisvärda paket!

Lägg till i kassan


Klamydiatest

299 krOrd. 199 kr. Du sparar 70 kr (35%)

Med vårt hemtest för klamydia får du svar inom 10 minuter och i 98% av fallen är resultatet tillförlitligt.

Lägg till i kassan


Gonorrétest

129 krOrd. 199 kr. Du sparar 70 kr (35%)

Beställ hem ett gonorrétest direkt till brevlådan, diskret förpackat.

Lägg till i kassan


Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Övrigt
SvenskaNorskDansk